https://accounts.shopify.com/accounts/99cfd3fd-b1d5-4fbe-9050-f8036f1f4992/redirect

《成功媽媽小故事》了解孩子心態最緊要!

Agnes Cheung 張貼

孩子出唔出色,與媽媽性格關係重大 !等Canvas Sweet同你講一啲關於父母應該點樣了解孩子嘅故事吧。

 

1. 小伙伴嘅故事

有一日,一位身為大學教師嘅朋友同我講起佢個小學三年級嘅兒子,佢兩夫妻都係博士,朋友嘅老婆仲係海外大學畢業,但兒子嘅成績係全班第尾, 佢問我點解,我說可能因為你老婆太聰明,唔夠了解孩子

 



佢仲以為我講笑,認為我指佢咃忙於工作,佢話佢老婆每日陪兒子寫做功課,就係每次不到五分鐘,就開始生氣。對著兒子大叫「點解你咁蠢!」。
其實問題就出在這裡,媽媽太聰明了,但佢咁細點可能比媽媽聰明呢?

2. 別人家嘅媽媽

大家有無留心過名人傳記入面係點樣描寫成功媽媽的。溫柔、賢淑、善解人意,默默地為孩子奉獻而毫無怨言;堅強、善良、有主見,好像無任何嘢可以難
倒媽媽,其實就係咁嘅成功媽媽先培養出咁出色嘅孩子 。

 

3. 入門口前,忘記自己嘅唔愉快

成功媽媽係入屋企門口之前,務必提醒自己:忘記所有工作裡唔愉快嘅事情,現在開始擔任嘅係媽媽角色,千萬唔好將孩子無關嘅壞情緒轉嫁到孩子身
上 ,因為孩子是無辜的。

4.  孩子的小小榮譽

當孩子興奮地告訴媽媽佢今日在學校拿了100分嘅時候,千萬唔好表現出厭煩或者不屑一顧,一定要同兒子一樣高興並表揚他。最恰當嘅方法係問「可唔可以畀媽媽睇吓」,並表示想要同佢分享呢個快樂,了解孩子所想係非常重要的。

5. 「無知」的成功媽媽

當孩子問媽媽「呢個字點讀」等諸如此類嘅問題時,媽媽千萬唔好馬上話佢「你點解連呢個字都唔識」。媽媽最好望了一眼後,再扮唔識,然後跟孩子一齊查字典,幾次之後媽媽就教識孩子使用字典,同時,孩子查完字典認識該字後會好有成就感,就成功養成了查閱資料而唔再依賴媽媽嘅習慣了。

當孩子來問媽媽問題時,媽媽絕唔可以表現在工作上那麼聰明能幹。裝裝「無知」不失為一個好辦法,鼓勵孩子多動腦筋,去依靠自己力量
想清楚問題。或者媽媽可以同孩子一齊查閱書籍。媽媽唔好將答案直接說出來,這對孩子的成長沒好處,幾次之後,孩子就會迴避問媽媽問題,
變得很自卑。

6. 淡定,再淡定!

當孩子告訴媽媽今天考試唔合格時,媽媽一定要克制自己嘅情緒,絕對唔好發火或「黑面」,試試了解孩子想法。孩子這時正緊張地觀察著媽媽嘅臉色。 所以,成功媽媽最好表現出無特別情緒變化,讓孩子把試卷拿出來,同孩子一齊分析答案。如果孩子已經明白錯喺邊,媽媽都唔好再糾纏。 但最後要鼓勵佢,等佢知道佢下次唔會再錯。如果媽媽覺得自己無法控制情緒就去廁所洗洗臉,或者試吓深呼吸。

 

7. 我也曾是膽小鬼

當孩子在考試前或做一啲比較重要嘅事情之前表現出膽怯時,成功媽媽千萬唔好鬧佢細膽或表現得比佢更緊張,咁樣會加重孩子心理壓力 ,導致孩子無法正常發揮。這時,媽媽最好很輕鬆地對孩子講,不管你做成點,爸爸媽媽喺你咁大時都無有你咁聰明呢,唔使擔心。 咁樣可以增強孩子自信心,佢會發揮得比平時更好。假如孩子第二天要參加重要活動,當觀察到孩子心事重重比較緊張時,成功媽媽最好當晚能在孩子床邊陪佢入睡,睡覺前同佢講個故事或者同佢一齊睇佢鍾意嘅書,了解孩子內心壓力,直至孩子睡著後再離開。

 

8.   面對失敗,我們再堅強一點!

當孩子遭受失敗或挫折時,成功媽媽要表現出堅強和絕不放棄嘅狀態,冷靜地告訴孩子失敗只代表一時,唔代表孩子終生失敗。唔好感到絕望,用刻薄
嘅說話挖苦他,將孩子數落得一無是處,甚至新帳舊賬一起算。咁樣會令孩子極度自卑,甚至放棄自己本應美好嘅前途。

9. 「你一定要……」、「你應該……」

成功媽媽唔好在孩子未將想講嘅說話表達清楚時,就自以為是咁搶先表達自己觀點,不管孩子係咪願意,就以「你一定要……」、「你應該……」 等語氣
命令孩子,以自己觀點來代表孩子觀點,而且要求孩子去執行。媽媽千萬唔可以成為「專制」嘅代名詞。呢種情況下長大嘅孩子會缺乏主見 ,缺乏是非
判斷能力。媽媽和孩子之間應建立平等的關係(平等不是無原則),懂得互相尊重對方。

10. 傷害來自於最親近的人

世界上最了解孩子嘅就係媽媽,所以媽媽最了解孩子嘅弱點係邊。假如媽媽說話時經常直指孩子弱點,以諷刺、批評或要脅,或是明明知道孩子做不到而故意要求孩子去做,這無疑是用最尖銳嘅武器在不斷刺傷孩子痛處。孩子內心會很受傷害,因為這個傷害來自於佢最親近嘅人。

 

11. 簡短語言或沉默 > 嘮叨不停

成功媽媽了解孩子,千萬不要長氣,但事實上,最讓孩子害怕嘅係媽媽嘅沉默。所以,與其「長氣」地對孩子說教,不如用簡短語言告訴孩子佢所犯嘅錯誤所在或應該注意什麼。接下來,母親嘅沉默肯定比繼續說話更有用。唔好以為孩子唔識,佢雖然裝得一副無所謂嘅樣子,但實際上在觀察媽媽係咪把​​所說的事當真。


總之,媽媽在家就是媽媽,唔係職業女性。成功媽媽應該照顧好孩子的生活起居,關注到孩子內心的起伏變化,了解孩子,關心孩子的一舉一動及情感,培養好孩子的
性格。假如希望自己孩子將來能夠超越自己嘅話,再能幹嘅母親,喺孩子面前一定要表現得「無知」一點,表現得「蠢」一點,表現得「遲鈍」一點。
咁樣孩子或會感到他比他媽媽「聰明」,或者有一天,佢嘅成就真的可以超過媽媽。



網上購買油畫這麼方便,你還在等甚麼呢?Canvas Sweet能為你製作各種不同大小的油畫,更提供免費修圖等服務,力求做到盡善盡美,而且製作期只需七天,並享有全港免費送貨,讓你可以盡快取得滿載幸福的油畫。Canvas Sweet建議使用的圖片格式為JPEG,TIFF亦可,而圖片大小只需大於1mb。如有任何問題,可以聯絡Canvas Sweet的客戶服務員,或將相片發到order@canvassweet.hk,我們的專業設計師會為你解答圖片上的疑問。

家庭油畫:http://www.canvassweet.hk/family-canvas/

結婚油畫:http://www.canvassweet.hk/wedding-canvas/

 
聲明:文章版權歸Canvas Sweet香港油畫專門店所有,未經許可,禁止轉載。

分享這篇貼文



← 較舊的貼文 較新的貼文 →