9大重點幫你分別油畫公司優劣

Agnes Cheung 張貼

市面上有很多間製作結婚油畫公司,到底點樣揀、又要有什麼因素要考慮呢? 睇完以下分析,你就知道應該點揀先係正確。

重中之重質素

結婚是人生大事,婚禮的所有安排一定要嚴選最好最完美的,就算花費多些少,都不容出現差劣及沒有質素保證的淘寶貨。

 

怎樣分別優質結婚油畫公司?

新人在選購結婚油畫時,可向店員查詢以下幾個重要項目,以分別誰是最優質:

1.油畫布:油畫公司是否採用歐洲畫廊級油畫布?市面很多都只是用有格紋的相紙扮油畫布,印出來效果同晒相沒有分別,根本不是油畫。

“油畫質素好高呢,店員服務態度好好,回覆得幾快,而且回答詳細,包埋送貨服務”

感謝客人Miumiu 的分享

2.效果:油畫效果取決於用料(如上述所說的油畫布/相紙的分別)、製作方式(是否噴繪圖像於油畫布上)、展示方式(標準油畫成品組合是:油畫布+內框),完成品是否採用包邊設計?內框的厚度是多少?標準的內框厚度有3.5cm,展示的油畫看起來更優雅大方。

“原本我都已經覺得※照片書※叫做算係靚,但※油畫甜※,開箱一刻, 完全感受到一分錢一分貨的真理。我講可能你會覺得我係打手, 咁等我用媽媽的反應黎答你點解我會咁評。※照片書※ 開箱時, 媽媽反應係: 都唔錯丫;※油畫甜※,開箱時, 媽媽反應係: 靚喎!!! 絕對真實對白, 直覺反應, 信不信由你。”

感謝客人Jessica的分享

3.製作時間新人要注意油畫製作期是否來得及妳的婚禮。一定要記得問清楚製作公司交貨日期,因為有些公司製作期長達一個月,更不對貨期作保證。如時間緊迫,請向職員查詢是否有急單服務可3-4天內送貨,以趕及你大日子。

“落單後7-10日到手,仲免費送到屋企。仲可以揀特快最快 3日就收到。唔滿意7日內免費退貨。落單後好快已經收到預覽圖。”

感謝客人Bobechan的分享

4.設計服務:據說市面上不是每間整油畫公司都有設計部門,亦不是每間整油畫公司都可以幫新人執相及提供相片設計服務。如要執結婚相才製作油畫的新人要注意了。

“話說我搵咗我朋友個朋友幫我design一個我同先生嘅illustration,本來諗住印出黎當油畫咁display出黎,點知planner有諗到其實可以一物二用,當埋Guestbook俾人簽到,估唔到效果出黎好好,好多賓客都有讚靚啊!最後呢個不被我重視嘅item,成為咗婚禮嘅其中一個亮點,不得不讚負責印刷嘅Canvas Sweet啊!(之前都有wow友介紹過)如果想要一個特別啲嘅Guestbook,可以不妨考慮呢個設計啊!”

感謝客人El0321的分享

5.價錢一分錢一分貨,這簡單的道理大家都明白,亦是為什麼我們常常提醒新人不要為了百多元的差價而得賞不失。

“點解我唔淘油畫?(個人意見):(1)咁大件怕未到手,已經俾人解體(2)油畫用黎結婚放Reception,又放屋企掛牆一百幾十年,色水好緊要(3)咁大件,冇得集運,運費都唔少野。最後,幫襯左間本地薑「香港油畫專門店」,落單唔洗一星期到手,好滿意!要同大家分享下。”

感謝客人Winnie 的分享

6.容易購買對忙於籌備婚禮的新人,時間十分寶貴,訂油畫亦不需一定親身去到門市落單。現在很多油畫公司都可透過網上落單,方便快捷,5分鐘可完成。

“第一次上網訂油畫,估唔到咁容易,upload張相就搞店。客服仲好好幫我調光暗。未婚夫好鍾意呢張油畫,質素好高,婚禮放receiption就perfect! Thanks Canvas Sweet!”

感謝客人Emily的分享

7.送貨安排油畫可以網上落單,但完成品是否可安排送到家中/ 公司、是否免郵費、就唔到時間收件點安排,可以到順豐站自取嗎?落單前要了解油畫公司的送貨安排。

“因為我影婚紗相都無包油畫。但無理由吾整架嗎。點都要有一幅放係酒樓,但本人又吾識淘寶,計埋運費其實同香港整差不多。我又怕麻煩。

之後我就搵到一個香港油畫專門店,只需揀好相sd email一星期就可以寄到你屋企。勁方便,我整係60*90cm  L size 。我揀好相就sd email去之後公司會覆返你一次,你確定後就ok。好快一星期到就有人送到屋企門口,我尼d懶人真係一次過滿足我既願望(快靚正),收到油畫個刻真係嘩一聲質素好好,又輕到時拎去酒樓都吾辛苦。又ko一樣野,又多d時間整其他項目。”

感謝客人Queenie.w的分享

8.客戶服務客戶服務應有的質素:回覆快、有禮貌、幫到手、提供專業意見、解決到問題,缺一不可。

“收到貨已經好滿意啦~~呢間公司亦係wow友大熱油畫公司添!! 我地揀左90x60cm,之後放返屋企都唔會太大!!佢地仲可以幫手修圖添~~~我upload相的時候有問題,客服都好快聯絡我!!”

感謝客人dream.about.yan 的分享

9.口碑你所選的油畫公司有口碑嗎?多唔多新人幫 襯?她們的意見對新人來說十分有參考價值,不容忽視。

“見呢間公司之前係wow都有唔少b2b好評,價錢又合理,所以試下啦,油畫公司好有效率,好快起貨。”

感謝客人Kathy 的分享

 

揀油畫公司,集齊以上9大質素就可放心選購了。你地揀到未?

更多客人體驗及心得分享:http://www.canvassweet.hk/blog/category/customer-experience-sharing/

 

Canvas Sweet堅持認真對待每一幅油畫,讓油畫看起來和婚照一樣真實美好是我們的追求。Canvas Sweet選用存放十年也不會褪色的上級畫布,進口相框,配備專業的設計師和客服人員,並且建立了安全有保障的物流運輸,保證油畫質量,更加保護妳的油畫和妳的利益。選擇Canvas Sweet ,就是選擇了放心的婚照油畫 

了解更多關於整油畫的資料:http://www.canvassweet.hk/

聲明:文章版權歸Canvas Sweet香港油畫專門店所有,未經許可,禁止轉載。


分享這篇貼文



← 較舊的貼文 較新的貼文 →