《唔知點掛油畫好?》兩種最常見嘅掛畫方法

Agnes Cheung 張貼

當精美嘅油畫新鮮出爐後,收到油畫嘅你可能會苦惱:點樣先至能夠將心愛嘅油畫擺靚喺墻上呢?邊種掛油畫嘅方法最方便,又最好睇?
掛油畫主要有兩種方法,下面我哋一齊嚟了解下呢兩種方法啦。

(一)使用掛鉤 —— 方便,美觀

首先,我哋為大家介紹用兩粒釘同兩個掛鉤固定油畫嘅方法。

一般我哋都會將精心製作嘅油畫掛喺屋企嘅牆上。一幅尺寸約為60×90 cm嘅油畫通常需要兩個釘同相配嘅齒形掛鉤幫助固定,呢個係目前最美觀嘅亦都係我哋默認提供俾顧客嘅掛油畫方式。

                                                                             (油畫背後嘅掛鉤)

其次,對於尺寸小於或等於40×60 cm嘅油畫,只需要喺牆上釘一顆釘子就可以滿足掛油畫嘅需求。

                                                              (我哋啲顧客安裝好掛鉤後嘅效果)

咁樣掛油畫嘅好處係:掛鉤緊貼於油畫框背面,油畫掛喺牆上之後可以緊貼牆面,睇起嚟更隱蔽,更美觀;同時仲可以避免油畫背面落上灰塵,慳翻清理嘅麻煩。

                                                (使用釘子同掛鉤,油畫緊貼牆面,沒有多餘空隙)

不過對於介意釘上牆嘅朋友嚟講,呢種掛畫方式嘅缺點係:需要喺牆上釘兩粒釘,先至可以承受油畫重量,並且呢兩粒釘子嘅位置必須保證喺同一條水平線上,油畫才能夠喺牆面上保持水平美觀。

Canvas Sweet推薦使用釘子和掛鉤來掛油畫,呢個係一種專業的掛油畫方法,亦都係最常用嘅一種方法。 Canvas Sweet用高品質做工為你嘅油畫打造出最好嘅立體視覺效果,仲為每幅油畫配備方便懸掛嘅掛鉤和螺絲釘等配件,幫你慳時慳力,令你唔使費心。

(二)使用細繩—— 容易積塵,唔够靚

有啲顧客可能鐘意用細繩來懸掛油畫,很多油畫商家亦只提供呢一種掛件俾顧客。對於大幅配好外框嘅或尺寸小於60×90 cm嘅油畫,掛繩可以滿足使用,但係掛繩同時可能會帶嚟好多麻煩。


用細繩掛油畫雖然只需要釘一粒釘同時比較容易調整油畫嘅平衡,但係咁樣掛油畫會令到油畫嘅頂部與牆面之間產生空隙,導致油畫背面容易積塵,不易清理。此外,咁樣掛油畫亦都無法達到緊貼牆面嘅效果,並唔美觀。

通過上文介紹,相信你一定已經了解咗Canvas Sweet推薦嘅懸掛油畫嘅方式,相比較之下,使用掛繩不如使用掛鉤方便,而且仲唔會帶嚟清潔問題。總體嚟講,Canvas Sweet推薦大家使用兩粒釘配掛鉤懸掛油畫嘅方法,當然,如果你依然希望選用細繩嚟掛油畫,你可以點擊這裡同我哋及時溝通你嘅想法同要求,我哋超nice嘅客服人員會盡力滿足你嘅需求!

解決了掛油畫的問題,那麼第一次整油畫的你在印製婚禮油畫時需要注意哪樣事項呢?請點擊這裡了解哦!

另外,我哋保證每位客戶100%滿意。油畫如有問題,一定為你免費調換。選擇Canvas Sweet ,就係選擇咗放心嘅油畫 !

Canvas Sweet堅持認真對待每一幅油畫,讓油畫看起來和婚照一樣真實美好是我們的追求。Canvas Sweet選用存放十年也不會褪色的上級畫布,進口相框,配備專業的設計師和客服人員,並且建立了安全有保障的物流運輸,保證油畫質量,更加保護妳的油畫和妳的利益。選擇Canvas Sweet ,就是選擇了放心的婚照油畫 

了解更多關於整油畫的資料:http://www.canvassweet.hk/

聲明:文章版權歸Canvas Sweet香港油畫專門店所有,未經許可,禁止轉載。


分享這篇貼文



← 較舊的貼文 較新的貼文 →